Clara Schumann Trio

Clara Schumann Trio

Pilar Guarné, piano/ Wu Yun, violí/ Anna Mora, violoncel

VIDEOS

Clara Schumann  TRIO op.17, en sol menor Allegro moderato

Joseph Haydn TRIO  Hob. XV:25, en sol major  “Zigeunertrio” Andante

Joseph Haydn TRIO  Hob. XV:25, en sol major  “Zigeunertrio” Poco adagio

 

 

La història de la música, com la història en general, està escrita principalment per homes. Potser les dones no tenien capacitat per compondre música o més aviat no els estava permès  manifestar-la?

La nostra proposta és reivindicar el paper de la dona en la música i ho fem amb un trio de dones interpretant a compositores d’èpoques diverses.

Algunes  d’elles, com Clara Schumann o Fanny Mendelssohn, ja eren conegudes com a intèrprets però, encara avui en dia, no són prou reconegudes com a compositores. També interpretem obres de compositores actuals com Carlota Baldrís (de la qual interpretem l’obra Blau, Groc, Vermell, Blau, Homenatge a Kandinski, amb creació audiovisual de Pau Casanovas) i investiguem l’obra d’altres compositores com Mercè Torrents, Louise Farrenc, Rebecca Clark i un llarg i apassionant etcètera.

“El Clara Schumann Trio reflecteix la passió de tres dones per la música i la seva convicció en comunicar-la, principalment amb obres de dones compositores ” – Lluís Claret 

“Ha estat una gran notícia la recent creació d’aquest trio d’alt nivell al nostre país, que ens apropa a una interessant recerca d’obres de compositores excepcionals que hi ha hagut al llarg de la història de la música, i al mateix temps ens acosta al món contemporani amb obres de compositores actuals” – Carlota Baldrís

 

PROGRAMA EN GIRA

DEL PASSAT AL PRESENT,

                                   UNA MIRADA MUSICAL EN CLAU FEMENINA                                                 

Al 1839 una jove pianista de vint anys escriu al seu diari: “alguna vegada he cregut que tenia talent creatiu però he renunciat a aquesta idea. Una dona no ha de compondre. Cap ha sigut capaç de fer-ho, així doncs, podria esperar-ho jo?”.

L’autora d’aquestes paraules és Clara Schumann, nena prodigi, concertista internacional de piano, compositora, mare de vuit fills, esposa i companya fidel de Robert Schumann i una de les més fascinants figures del romanticisme alemany que dona nom al trio format per Wu Yun (violí), Anna Mora (violoncel) i Pilar Guarné (piano).

Aquesta formació, fundada l’any 2017, neix amb el desig d’aconseguir dos objectius principals: aprofundir en el repertori destinat per aquesta formació de cambra, des d’una perspectiva històricament informada, i contribuir a visibilitzar el paper de la dona en la història de la música ja que, malgrat els dubtes, els obstacles i l’implacable oblit, moltes dones van deixar un llegat musical valuós que, amb pas lent però ferm, surt a la llum dia a dia.

La nostra idea és anar eixamplant el repertori del trio al voltant de dones compositores actuals, de dones compositores reconegudes i també de les que han estat injustament oblidades.

 

-TRIO op. 11, en re menor……………………………………………………….Fanny Mendelssohn (1805-1847)

Andante exppressivo

Lied: Allegretto

 

– TRIO op.17, en sol menor……………………………………………..Clara Schumann (1819-1896)

Allegro moderato

Scherzo: Tempo de Minuetto-Trio

Andante

Allegretto

 

– GROC, VERMELL, BLAU, HOMENATGE A KANDINSKI………………………….Carlota Baldrís (1960)

 (amb Creació audiovisual de Pau Casanovas)

PILAR GUARNÉ, Piano

Títol Superior de Piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Ha actuat com a solista a Espanya, Anglaterra, França, Itàlia, la Ciutat del Vaticà, el Líban, Romania i Suïssa. També ha ofert concerts amb l’Orchestre Symphonique National Libanaise, la Camerata Regală de Romania, l’Orquestra de Cambra de Vic, l’Orquestra de la UPF de Barcelona i l’Orquestra del Conservatori d’Igualada al costat de directors com Diego Miguel-Urzanqui, Jordi Mora, Walid Moussallem o Pierre Vallet. Ha gravat per a Ràdio Nacional d’Espanya, Catalunya Música, Aragón TV, BTV, Télé Liban i Trinitas TV.

Des del 2009 és nomenada responsable de la Fondation Résonnance (Suïssa) al nostre país.

WU YUN, Violí

Estudia al Conservatori Superior de Música de Manxúria on va obtenir matrícula d’honor a tots els cursos. Va participar en el  Concurs de Cambra Internacional guanyant el segon premi amb el seu quartet. El Conservatori Municipal de Barcelona la va dotar amb una beca per estudiar un màster d’interpretació.

La seva trajectòria professional està vinculada a diverses formacions: Orquestra Simfònica Nacional de Xina, a Pequín, Orquestra Simfònica Nacional de Xina, Orquestra de Cambra Catalana com a solista, a Orquestra Simfònica de Sevilla i posteriorment Orquestra Simfònica del Vallès on guanya la plaça d’assistent de solista.

Actualment participa en les Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Orquestra Nacional d’Andorra (ONCA) i Orquestra Acadèmia de Barcelona. L’any 2005 va ser convidada per la Nanjing University of the Arts  (Universitat de les Arts de Nanjing) per treballar com a professora catedràtica de música al Conservatori Superior de Música de Nanjing.

ANNA MORA, Violoncel

Nascuda a Barcelona, compagina la seva activitat professional entre el violoncel, la pedagogia i la musicologia.

Ha format part de diversos grups de cambra actuant a França, Itàlia, Alemanya, Espanya, Andorra, Suïssa, Japó i Corea i també de l’Orquestra Simfònica del Vallès, en la plaça d’ajudant de solista.

Crea l’espectacle “Anima Nua, clàssica por castañuelas”, juntament amb la ballarina i concertista de castanyoles Belén Cabanes i la pianista Marina Rodríguez.

És professora de violoncel al Conservatori superior El Musical de Bellaterra i a l’Ametlla del Vallès. Dins de la línia pedagògica dirigeix el conjunt de joves violoncel·listes GRUPCELLO.CAT, vinculat al Musical de Bellaterra

Juntament amb Anna Dalmau ha editat dos llibres sobre correspondència de Pau Casals, ambdós per Editorial Mediterrània i n’estan preparant un tercer amb Editorial Acantilado.